Juuka opas

Tule ihmeessä Juukaan!

Pielisen länsirannalla sijaitseva Juuka soveltuu läpivuotiseen lomailuun.

Vajaan 5000 asukkaan kunta on tunnettu korkeista vaaranselänteistään sekä kauniista Paalasmaan saaristomaisemasta.

Juuka on suosittu kesälomakohde ja alueelle saapuu vuosittain tuhansia mökkiläisiä nauttimaan kunnan kauniista maisemista sekä monipuolisista palveluista.

Kunta ja sen lähiympäristö tarjoavat viehättävää kansallismaisemaa ja monipuolisia tapahtumia myös talvisin.

Juuka tarjoaa muun muassa mielenkiintoisia talvisia nähtävyyksiä sekä komeat ladut hiihtoretkiin.

Voit tutustua vaikkapa upeaan historialliseen puurakentamiseen kirkonkylän Puu-Juuassa.

Juuan nimi tarkoittaa pientä järveä, jonka lävitse virtaa joki. Kauniita jokimaisemia riittääkin kunnan alueella ja maisemat ovat inspiroineet muun muassa monien paikallisten taiteilijoiden töitä.

Kun kaipaat piristystä arkeen, lähde lomailemaan Juukaan.  Aloita matkasi suunnittelu klikkaamalla alla olevan matkaoppaamme sisällysluettelon linkkejä -->>

Juuka majoittuminen

Majoitusta Juuka tarjoaa niin hotellin ja majatalon ja leirintäalueiden muodossa. Lisäksi Juuasta löytyy mökkejä.

Valinnanvaraa riittää ihan hyvin ja vaihtoehdoista löytyy taatusti sinun matkabudjettiin ja tarpeisiin sopiva vaihtoehto. Juuan parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti alueen kaunis luonto, minkä johdosta kunnasta löytyy erilaisia mökkivaihtoehtoja.

Mökit tarjoavat sopivasti luksusta ja helppoutta sitä kaipaaville, mutta myös askeettisempia vaihtoehtoja löytyy silloin, kun haluat nauttia luonnon rauhasta.

Juuka sopii karavaanareillekin, sillä kunnan alueelta löytyy useita eri matkaparkkeja. Karavaanareille riittää vaihtoehtoja niin keskustassa, että lähiympäristön alueella.

Juuka majoitus -sivultamme löydät tarkemmat tiedot Juuan majapaikoista.

Juuka tapahtumat 2023

Juuassa riittää runsaasti tekemistä erilaisten tapahtumien puolesta. Kunta on varsin vireä ja erilaiset yhdistykset järjestävät erilaisia tapahtumia läpi vuoden.

Juuan tapahtumat tarjoavat takuulla mielenkiintoisia viihdykettä koko perheelle. Alla katsaus siihen, mitkä Juuka-tapahtumat on hyvä pitää mielessä lomaa suunniteltaessa.

Juuka Ralli 2023

Vauhtia riittää yleensä kesällä tai alkusyksystä ajettavassa Juuan Rallissa. Juuan ja Kolin mahtavissa maisemissa ajettavaa rallia pääsee tänä vuonnakin ihastelemaan varsin läheltä. Rallin yhteydessä on myös runsaasti muutakin puuhaa, joten kannattaa lähteä katsomaan vauhdikasta menoa. Juuan Ralli ajetaan yleensä elokuussa, mutta tämän vuoden rallin ajankohtaa ei ole vielä varmistettu. 

Vuokonjärven kesäteatteri

Kesäteatterit ovat osa suomalaista kesälomaa ja Juuan kesäteatteritarjontaa pääsee ihastelemaan kesäisin Vuokonjärvellä.

Vuokonjärven kesäteatteria on kehuttu laajalti ja alueen kauniit maisemat tekevät teatterielämyksestä entistä mieleenpainuvamman.

Vuoden 2023 kesäteatterin aikataulu on jo selvillä. Ensi-ilta on totuttuun tapaan juhannusviikolla perjantaina 23.6.2023 ja esitykset jatkuvat aina heinäkuun loppuun asti 2-3 esitystä per viikko tahdilla. Myös yksi yöesitys esitetään 21.7.2023. 

Pääsyliput 2023

 • Aikuiset 17 €
 • Ryhmät 13 € ( väh. 20 henkilöä)
 • Lapset 5 € (7v - 14 v) myös ryhmien sisällä)
 • Alle 7 v. lapset ja rintamatunnuksen esittävät maksutta

Vain käteismaksu. Katso kaikki esitysajat ja yhteystiedot: https://www.vuokonjarvenkesateatteri.fi/puisto/

Ellinpäivät

Joensuun Elli on tunnetuimpia juukalaisia henkilöitä, vaikka nimi voisi viitatakin toiseen pohjoiskarjalaiseen kaupunkiin. Elliä juhlistetaan Juuassa vuosittain ja kaupungin kotiseutupäivät ovat nimeltään Ellinpäivät. Heinäkuun alussa järjestettävien päivien aikana Juuasta löytyy runsaasti erilaisia tapahtumia, esimerkiksi erilaisten esitysten muodossa. 

Tämän vuoden Ellinpäivät ovat jo 47. Ellinpäivät ja ne järjestetään 6.-9.7.2023. Varaa Juuka-mökeistämme Villa Kannas 1 tai Villa Kannas 2 Ellinpäiville ja vietä lomaa hienoissa järvimaisemissa Pielisen rannalla. 

Kohtaamispaikka Ellinkulma

Tapahtumia järjestetään runsaasti myös Ellinkulmassa läpi vuoden. Yhteisötoimintaa tukeva piste järjestää niin tansseja, että erilaisia esityksiä läpi vuoden. Tapahtumat ovat monesti suunnattu kaikenikäisille, mutta siellä järjestetään runsaasti myös ikäihmisille ja lapsille suunnattua ohjelmaa. Kun siis kaipaat piristystä Juuan lomaasi, kannattaa Ellinkulman tapahtumat pitää mielessä!

Katso Ellinkulman aikataulut täältä.

Juuka nähtävyydet

Parhaat Juuka-nähtävyydet vievät historiallisiin kohteisiin sekä keskellä upeaa pohjoiskarjalaista vaaramaisemaa. Nähtävyyksiin voi Juuassa tutustua läpi vuoden. Tässä esittelyssä parhaimmat Juuan nähtävyydet:

Paalasmaa

Paalasmaa on nimetty Juuan Las Palmasiksi, eikä syyttä. Kolmesta saaresta (Pääsaari, Toinensaari, Kolmassaari) koostuva Paalasmaan saaristo on suosittu lomakohde ja kutsuu kesäisin monia mökkeilijöitä ja karavaanareita lomanviettoon.

Ehdottomia käyntikohteita Paalasmaalla ovat sen Camping-alue, Paalasmaan näkötorni sekä vuonna 2020 valmistunut Pääsaaren luontopolku. Näiden lisäksi kannattaa pysähtyä ihastelemaan ja kuvaamaan  Kannaksen, Honkasaaren, Karhusaaren ja Arkkusaaren hienoja järvimaisemia.

Camping-alue on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun ja se tarjoaa kesäterassin, mökkimajoittumista sekä caravan-alueen. Leirintäalueen kioskista löytyy juotavat ja syötävät ja alueella voi vuokrata myös saunatiloja.

Paalasmaa on Suomen korkein saari ja tarjoaakin tästä syystä erinomaisia näköalapaikkoja Pielisen ja Pohjois-Karjalaisten metsä- ja vaaramaisemien ihasteluun. Paras paikka käydä kuvaamassa Paalasmaata ja näitä juuri mainittuja vaaramaisemia tarjoutuu Sydänvaaran näköalatornista käsin.

Tornin huipulle kiipeäminen on vaivan arvoista. Paalasmaa ja Sydänvaaran näkötorni kannattaa pitää mielessä myös syksyn ruska-aikaa silmällä pitäen.

Puu-Juuka

Juuan kirkonkylän vanha keskusta on esimerkki kauniista puurakentamisesta. Puu-Juukana tunnetun alueen rakennusten joukosta löytyy jopa 1800-luvulta saakka olevia rakennuksia.

Nykyään rakennukset toimivat niin asuin- että liiketaloina. Kaunista miljöötä kannattaa käydä ihastelemassa esimerkiksi kävelyretkellä.

Alueen tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuvat muun muassa Myllymuseo, vanhat Vikilän taidetalot sekä Majatalo Juuka. Puu-Juuka on idyllinen paikka vaikka perhepiknikille.

Puu-Juuassa sijaitsee myös suosittu kahvila Hedvigin Helmi, jota Koli24 suosittelee ehdottomaksi käyntikohteeksi! 

Pyhän profeetta Elian tsasouna

Juuan kirkonkylältä löytyvä Pyhän profeetta Elian tsasouna on yksi alueen kulttuurihistoriallisimpia kohteita. Arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1956. Tsasounan pihalla on Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.

Mustikkapaikka

Taiteen ystävien kannattaa piipahtaa ihastelemassa Sinikka Häyrisen Mustikkapaikkaa. Uniikkikeramiikan näyttelymyymälä löytyy Pielisen rannalta ja sieltä löytyy kynttilälyhtyjä, suihkulähteitä sekä muuta taidekeramiikkaa.

Teoksia voi ostaa itselleen, mutta paikalle voi myös tulla vain ihastelemaan Häyrisen töitä. Paikalla voi piipahtaa vaikka matkallaan Paalasmaalle. Ota yhteyttä Häyriseen ennen Mustikkapaikalle saapumista numerossa 040 507 9732. Käyntiosoite on Paalasmaantie 120.

Kaajanlammen lintutorni

Lähellä Sinikka Häyrisen Mustikkapaikkaa sijaitsee myös Kaajanlammen lintutorni. Lintutornista käsin voi käydä bongaamassa vaikkapa sinisorsia ja joutsenia. Mustikkapaikkaan ja Kaajanlammen lintutorniin voit käydä tutustumassa esimerkiksi matkallasi Paalasmaalle.

Karulan taidepiha

Toinen kaunis taidenähtävyys Juuassa on Kauko Kortelaisen ateljee ja taidepiha. Karulan taidepihassa voi tutustua taiteilijan monipuoliseen tuotantoon, kuten erilaisiin puu- ja pronssiveistoksiin sekä maalauksiin. Kortelaisen töihin lukeutuu muun muassa Juuan kunnantalon pääoven portti. Myös Kauko Kortelainen toivoo vierailijoiden soittavan ennen saapumista numeroon 045 120 3631.

Myllymuseo

Puu-Juuassa sijaitseva Myllymuseo on kiva nähtävyys. Idyllinen museoalue on hyvin säilynyt kohde, josta löytyy vanha mylly, myllärin tupa sekä savusauna. Museo on koronan takia suljettuna, mutta alueeseen voi tutustua omatoimisesti ilmaiseksi läpi vuoden.

Keväinen Juuan joki ja taustalla Myllymuseo vasemmalla.

Erämaakirkko

Kuohunkierto-reitin varrelta löytyy upea erämaakirkko. Juuan evankeliluterilainen seurakunta järjestää kirkossa silloin tällöin tilaisuuksia, mutta jylhissä ja karuissa maisemissa sijaitsevaa kirkkoa kannattaa käydä ihastelemassa muutenkin. Opasteviitat neuvovat reitin kirkolle, reitin lähtöpisteen sijaitessa muutamia kilometrejä Juuan kirkonkylältä.

Kuvia ja lisää tietoa Juuan Erämaakirkosta löydät täältä

Koli

Juuan kirkonkylältä on helppo piipahtaa myös Kolin kansallispuiston komeisiin maisemiin. Kolilla on mahdollista retkeillä ja harrastaa todella monipuolisesti. Liikkumaan pääsee läpi vuoden ja alueella on runsaasti myös majoitusmahdollisuuksia. Voit lukea Kolin palveluista lisää sivuillamme:

Suomen kansallispuistot tarjoavat paljon elämyksiä matkailijoille. Koli on koko Suomen 6. vierailluin kansallispuisto ja sen vierailumäärät ovat vuosi toisensa jälkeen kasvussa.

Juuan kaupat

Ostoksille pääsee Juuassa kätevästi monissa eri liikkeissä. Tässä esittelyssä kaupungin ja sen lähiympäristön kauppoja.

Välineet Kuntoon - Team Sportia Juuka

Juuassa, 6-tien vieressä sijaitseva Team Sportia Juuka -liikkeestä löydät mm. seuraavia tuotteita:

 • vaatteita ja välineitä urheiluun ja vapaa-ajan harrastuksiin
 • pienkoneita - mm. moottori- ja raivaussahat, ruohonleikkurit
 • metsurin varusteita
 • varaosia
 • kalastusvälineitä
 • metsästysvälineitä - mm. patruunoita

Team Sportia Juuka laajensi tilojaan vuonna 2020 ja siirtyi kauppapaikalle 6-tien varteen (lähelle ABC:tä). Team Sportialla on myös verkkokauppa osoitteessa VälineetKuntoon.fi, mistä löydät tuhansia tuotteita. Kauppias Jani Halonen pyörittää myös Koli24, joten kaupalla piipahtaessa voi käydä kysymässä tietoa myös mökeistämme. 

Tokmanni Juuka

Juuan Tokmanni on avoinna jokaisena viikonpäivänä. Tokmannin liikkeen löydät aivan Juuan kylän keskustasta linja-autoaseman kupeesta. Tokmannilta löydät paljon päivittäistavaroita sekä tuotteita kodin kunnostamiseen, keittiöön, retkeilyyn, hyvinvointiin ja tietysti myös makeiset ja juomat.

ABC Juuka

ABC-ketjun liike löytyy aivan Juuan kirkonkylän keskustasta Karjalantieltä. ABC Juuka palvelee todella monipuolisesti ja perinteisten huoltoaseman tankkauspalveluiden lisäksi palveluihin lukeutuvat muun muassa:

 • ABC-ravintolan palvelut
 • ABC-Burger ravintola
 • Lasten leikkipaikka sekä lastenhoitopöytä
 • Veikkauksen peliautomaatit
 • Koiraparkki
 • Ruokakauppa

Lisäksi ABC Juuan parkkipaikalla voi yöpyä matkailuautolla. Aukioloajat voivat vaihdella vuodenajasta riippuen. Kesäisin ABC Juuka on avoinna maanantaista lauantaihin klo 6.00-22.00 ja sunnuntaisin klo 7.00-22.00.

Juuka Kolinportti

Hieman keskustan ulkopuolelta löytyy Kolinportti palvelukompleksi. Kolintiellä olevasta palvelukompleksista löytyy muun muassa:

 • Ravintola- ja kahvilapalvelut
 • Neste huoltoasemapalvelut
 • Lahjatavara- ja matkamuistomyymälöitä
 • Pankki- ja postipalvelut
 • Elintarvikekauppa Sale
 • Lastenhoitohuone sekä esteetön WC
 • Veikkauksen palvelut

Keittiö palvelee maanantaista torstaihin klo 11.00-18.30 ja perjantaista sunnuntaihin klo 11.00-19.30. Noutopöytä sulkeutuu aina 30 minuuttia ennen keittiön sulkeutumista. Lue lisää Kolinportista.

K-Market Pielisherkku

Juuan kirkonkylältä löytyvä K-Market Pielisherkkua tarjoaa runsaasti K-ryhmän elintarvikkeita. Elintarvikkeiden lisäksi palveluihin kuuluu muun muassa kierrätyspiste sekä Matkahuollon palvelut. Pielisherkussa voi myös pelata Veikkauksen peliautomaateilla. K-Market on avoinna normaalisti maanantaista lauantaihin klo 7.00-21.00 ja sunnuntaisin klo 9.00-21.00.

Juuan Alko

Alko palvelee Juuan kirkonkylällä Karjalantiellä. Liikkeestä löytyy kattava valikoima erilaisia Alkon tuotteita niin väkevistä juomista aina  laadukkaisiin viineihin. Juuan Alko on avoinna maanantaista torstaihin klo 9.00-18.00, perjantaisin klo 9.00-20.00 sekä lauantaisin klo 9.00-18.00. Alko on sunnuntaisin suljettu.

Juuan Apteekki

Karjalantiellä sijaitseva Apteekki palvelee asiakkaita niin reseptilääkkeiden, että muiden akuutimpien tarpeiden osalta. Apteekin palveluihin kuuluu nykyään myös drive in-palvelut, joiden avulla apteekkiostokset voi hoitaa autosta käsin. Apteekilla on lisäksi palvelupiste Neste Kolinportin yhteydessä. Juuan Apteekki on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00-18.00 ja lauantaisin klo 9.00-16.00. Apteekki on suljettuna sunnuntaisin.

Juuan ravintolat

Karjalaiseen vieraanvaraisuuteen kuuluu aina notkuvat ruokatarjoilut, eikä loma Juuassa ole tähän mikään poikkeus. Kirkonkylältä ja lähialueelta löytyy maittavia ravintoloita ja kahviloita. Kaipasitpa sitten pientä purtavaa pikkunälkään tai tukevan aterian patikkaretken päätteeksi, tarjoavat Juuan ravintolat ratkaisun jokaiseen tilanteeseen. Tässä muutama hyvä ravintola Juuassa:

Herkkugrilli Mai

K-Marketin pihapiirissä oleva Herkkugrilli Mai on yksi paikallisten suosikkiravintoloista. Grilliherkkuja sekä thaimaalaisia annoksia myyvä ravintola sopii loistavasti koko perheen ruokahetkiin. Osoite: Kirkkotie 4

Karku

Karhisen Kukot eli KARKU on hiljattain avattu ravintola- ja leipomo, joka tarjoaa perinteisiä makuja moneen nälkään. Kun kaipaat lounasta Juuassa, kannattaa suunnaksi ottaa juuri KARKUn lounastarjoilu.

Lounasta voi nauttia arkipäivisin klo 9.00-16.00. Noutopöydän herkut ovat tarjolla näinä aikoina klo 10.30-14.30 välillä. Leipomoherkkuja voi lisäksi ostaa mihin aikaan tahansa kahvila-ravintolan ollessa auki.

Karkun löydät Juuan keskustasta Osuuspankin vierestä osoitteesta Poikolantie 2.

Aktiviteetit Juuassa

Juuka tarjoaa runsaasti erilaisia liikuntapalveluita. Vaihtoehtoja erilaiseen liikkumiseen on varsin runsaasti ja harrastamaan pääsee niin sisä- että ulkotiloissa. Voit lisäksi lähteä liikkeelle läpi vuoden, eikä liikuntaharrastukset Juuassa vaadi useinkaan suurta maksua – ilmaisia mahdollisuuksia riittää varsinkin kauniissa maisemissa!

Simpauttajan liikuntapuisto

Simpauttajan liikuntapuisto tarjoaa viihdykettä koko perheelle. Juuan Poikolankoulun, Tulikivi-Areenan sekä Liikuntasalin pihaympäristöstä löytyvään liikuntapuistoon kuuluu ulkokuntosali, parkour-alue, tekonurmikenttä, monitoimiareena, lasten leikkialueet ja alla kuvassa näkyvä pallopelikenttä.

Pääset siis kohottamaan kuntoasi monin eri tavoin ja täysin ilmaiseksi! Liikuntapuisto sai vuonna 2016 Vuoden liikuntateko-palkinnon. Juuassa on erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Kuvassa Poikolan koulun pallopelikenttä ja tämän vierestä löytyy jalkapallokenttä. 

Sisäampumarata

Juuasta löytyy hyvät harrastusmahdollisuudet myös ampumaharrastuksen ystäville. Liikunta-kulttuuritalon alakerrassa on sisäampumarata, jossa voi käydä kokeilemassa tarkkuuttaan.

Lisätietoja saa Liikunta-kulttuuritalon ja kunnantalon infosta sekä Juuan Ampujat Ry:ltä.

Luonnossa harrastaminen

Juuan alueella on runsaasti merkittyjä kävely- ja patikointireittejä, joita voi lähteä ihastelemaan niin lyhyen päiväretken, että pidemmän patikointimatkan turvin. Näkemisen arvoisia kohteita ovat muun muassa:

 • Riistapolku – kirkonkylän tuntumassa oleva reitti sopii niin pyöräilyyn, että lasten kanssa liikkumiseen.
 • Napakallion ja Valkealammen kierros – aivan Kolin läheisyydessä oleva reitti soveltuu hieman vaativampaankin patikkaretkeen.
 • Pirunkirnu – Vaikuttavan kanjonin alueella on merkittyjä reittejä, joiden varrella riittää kaunista katseltavaa.

Reiteistä on saatavilla lisätietoa kunnantalolta sekä Tulikiven matkailuneuvonnasta. Lisäksi Juuan kunnan ylläpitämälle Niemislammen uimarannalle voi tulla pulikoimaan kesäisin. Frisbee-golfin ystävät pääsevät lisäksi pelaamaan lajia kunnan alueella vuonna 2016 avatulla radalla.

Ilvolankosken urheilukentät

Parin kilometrin päästä Juuan keskustasta löydät Ilvolankosken urheilukentän. Täältä löytyy upea yleisurheilu- ja jalkapallokenttä sekä kolme kivituhkapinnalla varustettua tenniskenttää.

Kaikki kentät ovat kesäisin todella hyvässä kunnossa. Ne ovat vapaassa käytössä ja harvoin kokonaan varattuja. Esimerkiksi jokin kolmesta tenniskentästä on aina vapaana peleille.

Näitä palveluita kannattaa matkailijankin käydä hyödyntämässä.

Juuan hiihtoladut

Ahkerat hiihtäjät löytävät Juuan kunnasta runsaasti hoidettuja hiihtoreittejä. Osa laduista soveltuu perinteiseen murtomaahiihtoon ja osa on tehty vapaan tyylin hiihtäjät mielessä pitäen. Latuihin lukeutuvat muun muassa seuraavat reitit:

 • Taivaanpankko 1-5 km
 • Kokkokallio 3 km
 • Putkilatu 16 km
 • Kopravaara 6 km Juuan kunnan alueella, reitin jatkuessa aina Loma-Kolille saakka
 • Ahmovaara 2,25 km
 • Nunnanlahti 1,6 km

Frisbeegolf

Juuan frisbeegolf-rata sijaitsee Taivaanpankolla osoitteessa Pykäläsuontie 66. Radalla on 9 väylää ja kierrettäessä kävelyä kertyy vajaa 4 km. Frisbeegolf-radan käyttö on ilmaista. Lisätietoja radasta ja väylistä löydät täältä.

Kolin kansallispuiston aktiviteetit

Juuan kirkonkylältä on vain noin 30 minuutin ajomatka Lieksan puolella sijaitsevaan Kolin kansallispuistoon. Kolilta löytyy runsaasti harrastusmahdollisuuksia läpivuotiseen liikuntaan. Talvella voit lähteä kokeilemaan lumikengillä kävelyä tai hiihtää ja lasketella komeissa vaaramaisemissa. Lumien sulaessa liikkumaan pääsee niin patikkaretkellä, että vaikkapa meloen.

Juuan kartta

Artikkelin kirkkokuva: MaSii / Public domain