Kolin aktiviteetit tarjoavat kymmenittäin hauskoja ja haastavia harrastuksia

vaellus-reitti
Kansallispuistossa riittää tekemistä

Kolin paikallisten yritysten kattavasta valikoimasta löydät 100 % varmasti itsellesi sopivimmat Kolin aktiviteetit. Koli on erinomainen kohde ympärivuotiseen aktiivimatkailuun.

Pikalinkit: LasketteleminenVaeltaminenLadutLumikenkäilyFrisbeegolfSUP-lautailuRisteilytRetkeilyRatsastusKalastusPyöräilyMelontaMaisemahissiMinigolfPetojen tarkkailuKesäteatteriKuntosaliRetkiluisteluMoottorikelkkailuKoiravaljakkoajeluVeneilyKoskenlaskuMuut aktiviteetit

Kolilla kaikki aktiivimatkailun kolme kriteeriä täyttyvät. Fyysistä toimintaa löytyy moneen makuun, kaunis luonto ympäröi tekemistä kaiken aikaa, ja paikallinen kulttuuri taatusti näkyy ja tuntuu.

Mikäli haet Kolin matkaltasi vauhdikasta reippailua:

 • Nappaa rinnelippu ja vietä hauska laskettelupäivä Ukko-Kolilla
 • Vuokraa maastopyörä ja lähde jännittäville pyöräretkille Kolin haastavaan maastoon

Rauhallisempiin aktiviteetteihin soveltuvat esimerkiksi:

 • Vaeltaminen Kolin kuvankauniiden vaarojen Huiput -kierroksella
 • Melontaretki Pielisen järvellä
 • Tai voimaannuttava joogahetki kallion kielekkeen maisemissa

Kolilla viihtyminen ei varmasti jää tekemisen puutteesta kiinni.

Valitse itsellesi mieluisimmat aktiviteetit ja tule viettämään ikimuistoinen aktiiviloma Kolin upean luonnon äärelle!

Koli on erinomainen valinta laskettelureissulle. Etelä-Suomen vauhdikkaimmat rinteet, lumoava kansallismaisema, ja erinomaiset majoitus- ja ruokapaikat kätesi ulottuvilla tekevät Ukko-Kolin hiihtokeskuksesta kokemisen arvoisen.

Kolilla on seitsemän eri tasoista rinnettä. Musta rinne “Ukko-Koli” tarjoaa sellaiset vauhdit, ettei vastaavia sydämentykytyksiä tarvitse lähteä pohjoisen laskettelukeskuksista hakemaan.

Kolin laskettelu -sivultamme löydät kaiken tiedon liittyen Kolilla laskettelemiseen.

Ei muuta kuin nokka kohti Kolia ja hissilipun ostoon!

Ps. varaa Koli majoitus ajoissa talven ja kevään parhaille ajankohdille.

Vaeltaminen on luonnon ja liikunnan ystäville kenties parasta mitä Kolilla voi tehdä. Kolilla on kymmenien kilometrien pituinen polkuverkosto, josta löytyy sopivat reitit kaikenkuntoisilla retkeilijöille.

Suuret korkeuserot, monimuotoinen luonto ja hulppeat maisematasanteet polkujen varsilla saavat Kolilla vaeltamisen tuntumaan täydelliseltä elämysmatkailulta.

Kolilla vaeltamisen ei tarvitse tarkoittaa uuvuttavaa päivien kestoista patikointimatkaa. Parhaan palkinto-ponnistelu -suhteen maisemien osalta saat kaikki Kolin kolme parasta maisemapaikkaa sivuava, vain 1,6 km pituinen rengasreitti.

Vaativampaan makuun soveltuu erinomaisesti Herajärven kiertävä 30-61 km reitti.

Nollaa arjen jännitteet ja tule Kolin vaelluspoluille voimaantumaan! Löydät kaiken vaeltamiseen liittyvän informaation reittiohjeistuksineen Kolin Vaellus -sivultamme.

Erinomaisesti hoidetut Kolin ladut saavat kiitosta joka vuosi. Hiihtäminen Kolilla sopii kaikentasoisille – paikallinen hiihtokulttuuri painottuu kilpailun ja hikitreenin sijaan kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen luonnon äärellä.

Tervetuloa kokeilemaan talvisissa maisemissa kimaltelevat Kolin ladut!

Kolin latukartta löytyy tästä.

Kolin hiihtoladut

Kolin kansallismaisemissa ja sen lähialueilla kulkee useita hyvin hoidettuja hiihtolatuja. Kolin hiihtoreissulla on vara valita, sillä eri pituisia latuja on yhteensä miltei 80 km.

kolin-hiihtolatu

Hiihtokausi kestää yleensä joulu-huhtikuun ajan, joten Kolin talvi tarjoaa hyvin aikaa hiihtokilometrien kerryttämiseen.

Kolin ladut sopivat myös ensikertalaisille. Paikalliset yritykset tarjoavat hiihdon opetusta ja oikeilla reittivalinnoilla varmistat, ettei matkallesi satu liian jyrkkiä nousuja.

Rennon tunnelman sinetöivät useat ladunvarsien tulentekopaikat ja latukahvilat.

Mikäli olet kokeneempi hiihtäjä, käy hiomassa terävintä kuntoasi vaarojen jyrkissä nousuissa ja sitäkin vauhdikkaammissa laskuissa.

Suomen pisin valaistu latu

Kolilta löydät Suomen pisimmän yhtämittaisesti valaistun ladun. Tällä ladulla voit hiihtää sekä perinteisellä, että vapaalla tyylillä. Valaistu latu on kaksisuuntainen ja tilava.

Reitti kulkee Kopravaarasta Kolin Freetimesta ja vie noin 25 km päähän Loma-Kolille.

Valaistu latu pitää sisällään jonkin verran haastavia kohtia, mutta suurimmilta osin reitti on helppo.

 • Pituus 22-25 km
 • Lähtöpisteet: Kopravaara, Ylä-Kolintie 16 / Kolin kylä,
 • Loma-Koli
 • Valaistu latu
 • Sopii kaikentasoisille hiihtäjille
 • Useita taukopaikkoja sekä palveluita

Kansallismaiseman vaaraladut

Kolin vaaraladut ovat maisemiensa puolesta paikallisista laduista parhaimmat. Ladut tarjoavat metsä- ja järvimaisemia, luonnon rauhaa, haastavia nousuja sekä vauhdikkaita laskuja.

Voit valita vaaraladuista joko 3 km tai 7 km reitin. Valitse itsellesi sopivin taitotasosi mukaan.

Vaaraladut ovat upeimmillaan aurinkoisen sään aikaan. Termospullo kannattaa korkata Mäkränahon näköalapaikalla!

 • Pituus: 3 km tai 7 km
 • Lähtöpiste: Ukko-Kolin pysäköintialue P2
 • Ei valaistu
 • 3 km reitti on helppo, 7 km suhteellisen vaativa
 • Useita palveluita, Mäkränahon näköalapaikka (7km reitillä)
 • Mahdollisuus poiketa reitiltä yhdysladun kautta valaistulle Loma-Koli -Kopravaara -ladulle

Ensilumenlatu

Kolin ensilumenlatu on osa Kopravaara-Loma-Koli valaistua reittiä. Ensilumenlatu luodaan reitin Kopravaaran lähtöpisteelle noin 8 km matkalle.

Ensilumenlatu luodaan heti, kun maahan on satanut muutamia senttejä lunta. Latu sijaitsee harjanteella, johon pysyvä lumi saadaan alavampaa maastoa aikaisemmin.

Pielisen jääladut

Pielisen jääladut avautuvat vuosittain viimeistään maaliskuussa. Voit valita joko 9 km tai 11 km reitin.

Pohjoinen ja lyhyempi latu kulkee Loma-Kolin ja Vuonislahden välillä. Taukopaikaksi sopii Raapion kota. Eteläisempi ja pitempi reitti lähtee Ukko-Kolin rinteiden ala-asemalta Vuonislahdelle, jossa molemmat reitit yhdistyvät.

Talven tapahtumat Kolilla pitävät sisällään myös hiihtotapahtumia, jotka hiihdetään aina postikorttimaisemissa.

Lumikenkäily on ollut viime vuosina yksi Kolin suosituimmista talviaktiviteeteista. Älä anna syvien hankien hidastaa menoasi – vuokraa lumikengät ja lähde valloittamaan Kolin korkeimmat vaarat.

Lumikengillä kansallismaiseman kätkemissä metsissä seikkailu hakee vertaistaan. Talvisen Kolin parhaiden palojen ikuistamiseen ei juuri parempaa keinoa löydy. Alkuvuoden lisäksi Kolin joulu 2021 kannattaa pitää mielessä myös lumikenkäilyyn.

Lumen pinta kantaa, laskeva aurinko valaisee tykkylumeen peittyneiden puiden latvat, ja kehosi nauttii raikkaasta ulkoilmasta. Näistä on lumikenkäretki Kolilla tehty!

Kolilla on kolme merkittyä lumikenkäreittiä. Osan niistä voi kulkea myös opastetulla retkellä.

Lumikenkäreitit

Kolin huippujen lumikenkäilyreitti on ehdottomasti koettava!

Huippujen kierrosta kesäisin ja talvisin on mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen. Kumpaankin vuoden aikaan tehty retki on kirjaimellisesti unohtumaton.

Lumikenkäily korkeilla vaaroilla on jo itsessään elämys, jollaisesta useimmilla ei ole kokemusta. Ikuista siis muistoihisi lumikenkäilyn lisäksi heti kerralla myös pysäyttävän upeat tykkylumeen peittyneet metsät, Pielisen kimalteleva jääpinta, sekä postikorttimainen kansallismaisema.

Vinkki: valitse huippujen lumikenkäretken ajankohdaksi talvinen auringonlasku.

 • Pituus: 1,5 km rengasreitti
 • Talvella. Onnistuu myös ilman lumikenkiä kovettuneilla reiteillä.
 • Paljon nousuja
 • Kansallismaisema, Ukko-, Akka-, ja Paha-Koli, Tykky-lumi
 • Kulkuaika: 1h
 • Lumeen peittyneen reitin löytää oranssin reittinauhan avulla

Huiput-Kolin kylä -reitti näyttää sinulle Kolin vanhojen maatilojen ja pihapiirien talviset ilmeet.

Kolin kylältä tai Luontokeskus Kolilta lähtevä yhdensuuntainen reitti kulkee Mattilan tilan ja Vaaralanahon kautta. Kaunis lumeen peittynyt metsäluonto ja vanhat tilat hurmaavat myös talvella.

Reitin varrella on talvihuollettu taukopaikka, jossa onnistuu myös tulen teko. Reippaan lumikenkäretken päätteeksi pääsee kahville tai syömään luontokeskus Ukon tai Kolin kylän ravintoloihin.

 • Pituus: 3km suunta
 • Talvella
 • Kevyt reitti, luontokeskukselta lähtiessä alamäkeen
 • Lumiset maatilat
 • Kulkuaika: 1-2h
 • Lumeen peittynyttä reittiä ohjaa punainen kuitunauha

Ukko-Koli-Pielisen ranta -reitti kannattaa talvisin tehdä lumikenkäillen.

Vaaralanahon kautta, luontokeskus Ukon pihaapiiristä Pielisen talviselle rannalle kulkeva reitti johdattaa sinut läpi vanhojen koivikoiden.

Helpohko alamäkeen viettävä reitti on parhaimmillaan aurinkoisena talvipäivänä, jolloin voit nähdä kimaltelevan Pielisen lähestyvän määränpäässäsi.

Mikäli Pielisen jää on sopivan paksuinen, voit jatkaa matkaasi satamasta järveä pitkin Rinnetuvalle. Täältä voit ottaa hiihtohissi kyydin, joka vie sinut takaisin huipulle.

 • Pituus: 2km suunta
 • Talvella
 • Kevyt reitti, luontokeskukselta lähtiessä alamäkeen
 • Tykky-lumi puut, Pielisen järven maisema, Alamaja,
 • Vaaralanaho
 • Kulkuaika: 1h
 • Lumeen peittynyttä reittiä ohjaa sininen kuitunauha

Kolin kylällä kannattaa käydä kokeilemassa isommallekin porukalle erinomaisesti sopiva aktiviteetti – Kolin Frisbeegolf.

Frisbeegolfia voi harrastaa Koli Freetime Oy:n kuusiväyläisellä radalla. Rata sijaitsee Kolin kylällä Kolin Salen viereisellä alueella. Paikan päälle löydät tämän Google Maps kartan avulla.

Frisbeegolfrata on 223 metrin pituinen ja se soveltuu kaikentasoisille pelaajille. Tuuheassa metsässä etenevä rata on suosittu perheidenkin keskuudessa.

Radan puolivälistä löytyy tunnelmallinen laavu jossa voi keittää taukokahvit ja nauttia eväät.

Frisbeegolffiin et tarvitse omia välineitä. Koli Freetime vuokraa kiekkoja. 

Sup-lautailu on ollut viime vuodet muodissa – eikä ihme – kyseessä on erittäin hauska aktiviteetti leppoisan kesäpäivän viettoon.

Sup-lautailua kutsutaan suppailuksi – eli surffilaudan päällä seisten melomiseksi. Toisin kuin usein luullaan, SUP-laudalla on helppo pysyä pystyssä.

Ota huoletta puhelin tai kamera mukaan suppailuretkellesi – hyvällä todennäköisydellä ne pysyvät kuivana 😉

SUP-lautailun makuun pääsee Koli Activ Oy:n laudoilla. Yritys kutsuu suppailua Kolilla suppailuksi “Suomen Balilla” → Lähde kokeilemaan onko lausahduksessa perää!

Kolin risteilyt on helpoin tapa ottaa Pielisen kimaltelevat laineet haltuun.

Risteily on mahtava keino lähteä vesille ihailemaan Kolin ja sen lähiympäristön luontoa. Matkat kulkevat Pielisen satojen pienten saarten läheisyydestä ja tuo esiin vesistöjen kauneimmat puolet.

Kolin risteilyille voi lähteä ilman määränpäätä ihan vain maisemia ihailemaan. Laivan kansipaikoilla sielusi lepää, kun näet hiljalleen lipuvan risteilijän kyydistä Pielisen rantaviivasta nousevat vaarat.

Kantosiipialus SuviExpress

 

SuviExpress kantosiipialus osaa nimensä mukaisesti “lentää”. Noin 60km/h vauhtiin kiihdyttävän risteilijän pohja nousee huippunopeudessaan irti veden pinnasta ja näin alus suihkii harvinaisen tyylikkäästi pitkin Pielistä.

Huikeiden maisemien lisäksi tämä risteily kannattaa siis käydä kokeilemassa jo pelkän elämyksen vuoksi. Kuinka usein tällaisen kyytiin pääsee?

SuviExpress tekee maisema- ja saaristoristeilyjä Kolin alueen vesistöillä. Ryhmätilaukset tehtävä aina ennakkoon.

Lisätiedot ja varaukset SuviExpressille:

Kolin matkailuneuvonta: p. 045 138 7429 / info@koli.fi
SuviExpress: p. 0400 788 106

Autolautta MF Pielinen

Koli-nähtävyydet-Pielinen
Näissä maisemissa kelpaa risteillä

Autolautta kuljettaa matkustajat tilavalla aluksellaan Kolilta Lieksaan ja takaisin. Miltei 50 metrinen alus on sisävesiemme suurin autolautta. Alus kulkee rauhalliseen tahtiin ja matkalla voit nauttia kahvilan herkuista.

Autolautan kyytiin mahtuu 24 henkilöautoa, neljä bussia ja 150 henkilöä. Kyytiin saat mahtumaan myös pyörän. Auton kanssa matkustavien on suositeltava tehdä ennakkovaraus. Autolautan asiakaspalvelusta p. 046 610 9152.

Opastettu retkeily Kolilla on oiva vaihtoehto omatoimivaellukselle. Kynnys lähteä haastavillekin reiteille pienenee, kun saat mukaasi ammattitaitoisen retkioppaan.

Opastettuja Kolin retkiä järjestävät Feel Koli, Koli Activ Oy, ja Karu Survival.

Opastettu retki Kolilla oli meidän reissun kohokohta. Suosittelemme kaikille, jotka haluavat turvallisesti Kolin metsiin ilman kartan kanssa hermoilua

Feel Koli panostaa kiireettömiin retkiin.

Näille retkille pääset kaikkina vuoden aikoina. Oppaat päättävät retkeilyreitit sen mukaan, mistä löytyy kuhunkin vuodenaikaan eniten nähtävää.

Feel Kolin tarjonta sopii erityisesti sinulle, joka haluat nautiskella luonnosta kaikessa rauhassa. Saat retkillä lisäksi Feel Kolin asiantuntevilta oppailta tietoiskuja Kolin historiasta sekä kulttuurista.

Feel Kolin retket tuottaa Ilovoltti Oy. Toimipiste, josta retket lähtevät, sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin kulmauksessa, Koli Shop Retkituvassa.

Karu Survival on extreme elämyksiin erikoistunut retkien järjestäjä.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi Avotulikokkaus -kurssi Kolin korkeiden vaarojen huipulla?

Karu Survivalin reissuja voimme suositella sinulle, joka olet jo kokeneempi retkeilijä, ja haluat terästää erä- ja selviytymistaitojasi. Karun kouluttajat ovat kokeineita eräoppaita, jotka hallitsevat arktisilla alueilla seikkailemisen.

Näillä retkillä on vahvasti mukana kestävän kehityksen periaatteet. Luontoelämyksiä kerätään aina luontoa kunnioittaen ja turvallisesti. Monipuoliset retkivaihtoehdot löydät parhaiten Karu Survivalin nettisivuilta.

Koli Activ Oy on oppaasi aktiiviretkeilyyn.

Koli Activ järjestää erityisesti kesäaikaan suosittuja retkiä Kolilla. Valikoima on laaja ja sopii sinulle, joka haluat retkellä sykkeesi nousuun. Voit valita haluatko retkeillä patikoiden, pyöräillen, lumikenkäillen tai kanooteilla.

Suosittelemme lämmöllä erityisesti viimeksi mainittua, eli opastettua melontaretkeä Pielisen järvellä.

Ratsastus on yksi jännittävimmistä tavoista tutustua Kolin ympäristöön. Ja mikä parasta – se onnistuu myös ensikertalaisilta!

Ratsastusta on Kolilla tarjolla jokaisena vuodenaikana. Kelillä kuin kelillä, lempeän islanninhevosen selästä kansallismaiseman ihaileminen toimii taakuuvarmasti.

Ratsastusretket suunnitellaan aina ratsastajan kokemuksen mukaan – saat varmasti eläymyksestä kaiken ilon irti – vaikka et olisi koskaan aikaisemmin hevosen selässä istunut.

Kolin ratsastusretket tarjoaa Paimentupa ja Kuivalan talli. Paimentuvalle pääsee autolla Sokos Hotel Kolilta muutamassa minuutissa – reittiohjeet tämän karttalinkin takana. Kuivalan talli sijaitsee Vuonislahden puolella lähellä Paaterin Kirkkoa.

kolin-maatilat

Hintatiedustelut kannattaa tehdä suoraan Paimentuvalle tai Kuivalan tallille. Hinnat lyhimmille retkille alkavat muutamista kymmenistä euroista.

Paimentuvan ihastuttaviin hevosiin pääset kuvien kera tarkemmin tutustumaan tästä linkistä, ja Kuivalan tallin veijareihin tästä.

Rohkeasti vaan ratsaille ja kohti Kolin valloitusta – tätä kokemusta et unohda!

Koli on erinomainen kalastuspaikka. Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen kätkee pintansa alle useita herkullisia saaliskaloja, kuten taimenta, lohta, ahventa, kuhaa ja muikkua.

Kalastuksen ystävien ei tarvitse palata mökilleen Pieliseltä tyhjin käsin. Paikallinen eväkäs syö hyvin – ja itse pyydetty saalis maistuu sitäkin paremmalta grillattuna ystävien tai perheen kanssa.

Kalastus Pielisellä onnistuu monin tavoin. Rentoa kalastelua voit harrastaa vaikka mökkirannasta onkien tai virvelillä heitellen. Paikalliset yritykset vuokraavat soutu- tai moottoriveneitä vetouisteluun. Koli Activ Oy tarjoaa halukkaille myös opastetut kalastusretket.

Kannattaa myös käydä kokeilemassa kalastusretket Ruunan koskilla. Vauhdikkaasta kalareissusta pitävät pääsevät vetämään Ruunan koskesta etenkin taimenta ja kirjolohta. Opastetut kalastusretket Ruunan koskelle tarjoaa Ruunan matkailu ja Lieksan Matkakaverit.

Muista hoitaa Kolin kalastusreissuille lupamaksut kuntoon!

 • Jokamiehenoikeudella saat pilkkiä ja onkia
 • 18-64 -vuotiaiden maksettava kalastonhoitomaksu muuhun kuin pilkkimiseen ja ongintaan. Voit suorittaa maksun tällä sivulla.
 • Pielisen alueen viehelupa Kolin Salesta.

Kokeneen kalamiehen vinkki Pieliselle:

Kannattaa vedellä vähän kookkaampaa uistinta, ettei tarvitse jatkuvasti irrotella alimittaista saalista.

Kolin pyöräilyreitit ovat suosittuja etenkin suurehkojen korkeuserojensa ansiosta. Korkeimpien kohtien mahtavat maisemat saavat nousussa kertyneet maitohapot unohtumaan nopeasti.

pyöräily-koli
Pyöräily luontopoluilla on hyvää liikuntaa

Pyöräilyreittejä on useita, ja ne soveltuvat sekä tie-, että maastopyöräilyyn. Kolin pyöräilyreittien kartta on nähtävillä tässä.

Kokeneemmille pyöräilyn harrastajille voimme lämpimästi suositella Pielisen kierrosta.

Pielisen järven kierros -pyöräilyreitti kiertää Suomen neljänneksi suurimman järven ympäri. Noin 250 km pituisella reitillä näkee lähes kaiken, mitä Kolilla on tarjota.

Kansallismaiseman voi ikuistaa mieleensä korkeilta vaaroilta, Pielisen rannoilta ja tiheistä metsistä.

 • Reitti kulkee pääasiassa hiekkatietä rauhallisten maaseutualueiden läpi
 • Useat Kolin nähtävyydet matkan varrella
 • Reitillä majoitusyrityksiä ja ravintoloita
 • Mahdollisuus puolittaa reitti – ota risteilijä Pielisen yli takaisin Kolille
 • Kartta Pielisen kierrokselle on saatavilla ilmaiseksi Kolin matkailuneuvonnasta, sekä tästä linkistä.

Kolin pyöräilyreittejä ei kannata jättää välistä, vaikka et omistaisi omaa maastopyörää. Esimerkiksi Koli Activ Oy vuokraa maastopyörät alkaen yhdestä tunnista jopa viikkoon.

Maastopyöräily on nykyään IN! Kokeile sinäkin, ja ikuista retkesi vaikkapa GoPro -action kameralla.

Kolin vesistöillä pääset liikkumaan useilla tavoilla – aktiivisempaan menoon sopii parhaiten melonta!

melonta-koli
Melonta on parhaimmillaan porukassa

Onnistuneelle melontaretkelle et tarvitse aikaisempaa kokemusta. Jos kuitenkin haluat varmuutta kanoottisi hallintaan – kokeile opastettua melontaretkeä.

Kolilla melontaa tarjoaa Koli Activ Oy, jonka vuokraa kesäisin kanootteja Kolin sataman Ala-majalta. Lieksan kanootit laskee vesille Erä-Eero, jonka opastetuilla retkillä pääset tutustumaan Patvinsuon maisemiin.

Tässä kootut vinkit eri tasoisille melojille:

 • Pielisen pitkät selät ovat tuulisella säällä haastavia aloittelijalle. Lähde Pielisen pitemmille melontaretkille kokemuksella varustettuna tai oppaan kanssa
 • Kaikille sopivat lyhyet reitit Kolin satamasta: Satama-Likolahti, Satama-Koprit, Satama-Hiekkasaaret ja Satama-Sikosaari
 • Turvallinen reitti, joka haastaa fyysisesti ja säväyttää rantaviivan maisemillaan: Kolin satama – Rykiniemi Herajoen suulla. Reitti kulkee rannan mukaisesti noin 16 km Kolin satamasta etelään.
  Tälle reitille kannattaa varata koko päivä ja pysähtyä tauolle vaikkapa Laitosaaren tulentekopaikalle
 • Rennompi ympäristö melontaan löytyy Herajärveltä. Ota Herajärvi haltuun kanootillasi ja laske vesille Lähtevänsärkältä tai Kiviniemestä
 • Telttapaikkojen ja laavujen etsimisessä auttaa Pielisen merikortti (saatavilla Ala-majalta
 • Muista kunnioittaa lintujen pesimäkausia, äläkä rantaudu niiden aikana alle puolen hehtaarin saarille

Kesäisin matkailijat pääsevät Kolin maisemahissin kyytiin.

Tämä sopivasti vatsanpohjasta ottava matka kannattaa käydä kokeilemassa. Lähtöpisteessä – eli rinteiden ala-aseman parkkipaikalla – on runsaasti tilaa autolle.

Kahdeksan minuutin nousun aikana ehtii ottaa perhealbumin täyteen maisemakuvia. Matka rinteiden ala-asemalta huipulle on 770 m pituinen. Korkeusero kasvaa hissin edetessä jopa 212 metrin korkeuteen. Avautuvat maisemat eivät jätä ketään kylmäksi.

Kolin maisemahissin kyyti on oiva tapa kansallismaiseman ihailuun myös heille, joille patikointi huipuille voi olla liian raskas rasti.

Älä siis anna mahdollisen liikuntarajoitteesi häiritä maisemamatkailusi tarkoitusta – hyppää Kolin maisemahissin kyytiin ja siintää katseesi horisonttiin!

Aurinkoisena kesäpäivänä kannattaa suunnata Kolin minigolf radalle ja testata, kuka porukasta puttaa tarkimmin Ukko-Kolin reikään!

Kolin Vaarat minigolfrata saa nimensä Kolin korkeita vaaroja mukailevasta radastaan. Minigolfrata sijaitsee Kolin kylän keskustassa, aivan Sale Kolin välittömässä läheisyydessä.

Salen sijainnin löydät tästä karttalinkistä.

Minigolfradan avaintiedot:

 • 12 rataa, kaikki nimetty Kolin vaarojen mukaan
 • Hauskanpito edellä rakennettu – sopii mainiosti yhteiseen ajanviettoon
 • Lähistöllä paljon kauppoja ja kioskeja eväiden hakuun
 • Radan vieressä myös laavu
 • Mailojen vuokraus ma-pe Kolin matkailuneuvonnasta (sijainti kartalla), la-su Kolin Salesta
 • Ilmoita lyöntituloksesi matkailuneuvontaan ja osallistu kilpailuun Kolin vaara-golfin herruudesta

Salen viereisen minigolfradan lisäksi voit pelata Kolilla minigolfia myös Hattusaaren Rantamajoilla. Radassa on yhdeksän reikää ja pelimaksu hieman Kolin Vaarat -minigolfrataa pienempi.

Kolin ympäristön luonto kätkee uumeniinsa useat pedot, joiden bongaamiseksi ei tarvitse luottaa pelkästään tuuriin.

Petojen tarkkailu Erä Eeron opastamana on elämys, josta riittää juttua illallispöytään.

Erä Eeron toiminta-alueella on erinomaiset mahdollisuudet päästä seuraamaan, miten metsien pedot elävät arkeaan. Ympärivuotinen suurpetojen tarkkailu ja kuvaus onnistuvat Erä Eeron hyvin varustelluista ja lämmitetyistä kuvaus- ja katselukojuista.

Petojen tarkkailureissuilla pääset näkemään muun muassa ahmoja, kettuja, ja susia. Huhti-lokakuun välisenä aikana hyvän onnettaren läsnäollessa jopa karhu tai ilves saattaa käyskennellä katselukojusi ohi.

Lintubongaukseen tarkoitettuja torneja löytyy myös useampia. Näistä pääset kiikaroimaan tikkoja, vesilintuja, teeriä, haukkoja, pöllöjä ja jopa merikotkia.

Erä Eeron toimipiste sijaitsee Lieksassa, noin 100 km ajomatkan päässä Kolin kylältä. Google Maps reittiohjeet paikan päälle saat tästä linkistä.

Petojen tarkkailu toteutetaan ohjelmapakettina:

 • Yön yli reissu lämmitetyssä ja tunnelmallisessa kelohirsikämpässä
 • Mahdollisuus monipuoliseen ruokailuun ja nukkumiseen
 • 18 hlö kerrallaan – lähde porukalla!

Vuokonjärven- ja Vuonislahden kesäteatterit tarjoavat kesäisin Kolin matkailijoille ratkiriemukasta viihdettä. Näiden lisäksi kesällä 2019 nähdään myös Teatteri Kolin uusi näytös nimeltä Häämatka.

Kesäteatterien esitykset ovat maineeltaan hauskoja koko perheen näytelmiä, joissa saa kuivata ilonkyyneliä kasvoiltaan. Kesäteatterit valmistavat vuosittain yleensä yhden näytelmän, joka esitetään kesä- ja heinäkuun aikana kymmenisen kertaa.

Tähän mennessä julkaistujen esitysten perusteella näyttäisi siltä, että kesän näytelmissä teemoina ovat vahvasti esillä rakkaus, ja parisuhteiden klassiset haasteet.

Vuokonjärven kesäteatteri

Vuokonjärven kesäteatteri esitti viime kesänä romanttisen Tahdotko naimisiin? -näytelmän. Näytelmän on kirjoittanut Ilkka Malmi ja Rami Saarijärvi. Näytelmän sovitti ja ohjaa tunnettu teatteriohjaaja Johanna Leksis.

Vuoden 2020 ohjelma ja aikataulu eivät ole vielä selvillä. Lisäämme ne sivustollemme, kun saamme niistä tiedon.

Vuokonjärven kesäteatterin kotisivuilla voit vierailla tästä linkistä, ja paikan päälle löydät tämän karttalinkin avulla.

Jos kehosi kaipaa luonnossa liikkumisen lisäksi myös hieman intensiivisempää vastusharjoittelua, ota suunnaksesi Kolin kuntosali.

Loma-Kolin Sporthallissa sijaitseva kuntosali on monipuolinen treenipaikka, jossa saat varmasti virkistävän lomapumpin päälle. Pelihallissa voit kuntosaliharjoittelun lisäksi käydä pelaamassa erän tennistä tai sulkapalloa.

Loma-Kolin treenihallin aktiviteetit sopivat mainiosti vaikkapa pariskunnan virkistyspäivän viettoon

Loma-Kolin Sporthallin kuntosalilla on monipuolisen Star Trac -laitevalikoiman lisäksi useita erilaisia kardio-laitteita. Alkulämmön pääset ottamaan crosstrainerillä tai kuntopyörällä.

→ Suuntaa treenin jälkeen Sporthallin savusaunaan. Täällä rentoudut ja lihaksesi palautuminen lähtee tehokkaasti käyntiin. Omat juomat sallittu!

Kuntosalin treenitunnelmaan löydät tämän karttalinkin avulla.

Retkiluistelu vielä kokematta?

Tule Kolille ja koe Suomen kauneimmissa maisemissa kulkeva retkiluistelurata. Ota mukaasi ystävät tai perhe ja lähde Pielisen järven retkiluistelureitille viettämään unohtumaton talvipäivä.

Koli-Vuonislahti retkiluistelureitti on noin 7 km pituinen. Omien luistimien omistaminen ei ole välttämätöntä – vuokraa tarvittavat varusteet Loma-Kolin Sporthallilta.

Löydät penkit luistinten vaihtoon sekä Kolin, että Vuonislahden päässä. Taukopaikkakin on mietitty juuri sopivasti matkan puoleen väliin.

Aurinkoinen talvipäivä Kolilla on kuin retkiluistelulle tehty. Tällä radalla kukaan ei arvostele takaperinsirklaustaitojasi – Retkiluistelu on hauskaa ja se sopii aivan kaikille.

Tule kokeilemaan!

Ps. Tsekkaa tapahtumat sivultamme Eukontyönnön MM-kisat. Huikea kisa maineesta ja kunniasta järjestetään retkiluisteluradalla Kolin jäätien vierellä. Kuinka nopeasti saat potkukelkassa istuvan eukkosi luistellen liikkeelle? 😉

Koe Koli vauhdikkaasti – vuokraa moottorikelkka!

Moottorikelkkailu on moottoriurheilua ja vauhtia rakastaville paras tapa lähteä seikkailemaan Kolin talviseen luontoon.

Voit tehdä moottorikelkka ratsunasi 1-8 tunnin itsenäisiä retkiä. Mahdollisuus löytyy myös useamman päivän opastetuille moottorikelkkasafareille.

Mikäli haet vielä pitempiä reittejä, suosittelemme harkitsemaan Pohjois-Karjalan 1800km reiteistä itsellesi sopivimman.

Parhaan kuvan Kolin alueen moottorikelkkareiteistä saat tämän kelkkareitti -kartan avulla.

Moottorikelkan sinulle ja seurueellesi vuokraa Kolin Activ Oy. Samasta osoitteesta järjestyvät myös opastetut moottorikelkka -safarit.

Moottorikelkkailu ei vaadi aikaisempaa kokemusta. Kelkalla ajo on helppoa – hetken perehdytys kelkan ohjaimiin – ja pääsetkin jo vauhdikkaasti matkaan. Tervetuloa!

KoliHuskyn mukana pääset arktiselle koiravaljakkoajelulle. Istu rennosti taljoilla pehmustettuun rekeen, ja anna ihastuttavien Siperianhuskien kuljettaa sinut ikimuistoiselle retkelle yli Pielisen järven jään.

Kokeneiden oppaiden ohjaamille Koli Husky-safareille voit osallistua Loma-Kolin Merilänrannasta. Keskiviikkoisin Jäätien Kolin puoleiselta rannalta lähtevät koiravaljakkoajelut ovat noin kilometrin pituisia.

Pitemmät retket järjesyvät nekin – tilaa Husky-safari ennakkoon KoliHuskyn nettisivuilta.

Pielisen vesillä veneily käy Kolilla helposti – sujuvimmin homma hoituu, kun vuokraat jonkun sivumme mökeistä, jolla on oma soutuvene mökkirannassa.

Soudellen Pielisen järveä voi koluta omaan tahtiin – älä unohda kalavehkeitä mökillesi.

Soutuvenevuokraus onnistuu toki myös erikseen Kolin satamasta. Jos mielesi kuitenkin halajaa veneilyretkelle – jolla ei tarvitse soutaa ja huovata – kokeile näitä:

Kirkkoveneretki Pielisellä

Kolilta Vuonislahteen matkaavan kirkkoveneen kyytiin mahtuu isompikin seurue. Veneily Pielisen yli puisen kirkkoveneen kyydissä on taatusti hauska kokemus. Ylityksen pituus on noin 10 km ja matkan kestää vajaan tunnin.

Matkalle mahtuu kerrallaan 20 henkilöä kolmeen veneeseen. Hinnat sovitaan tapauskohtaisesti, mutta kokemuksemme mukaan ne liikkuvat noin 20-40€ välillä / henkilö (edestakaisella matkalla).

Kirkkoveneellä on mahdollista seilata erillismaksusta myös Paateriin.

Lisätiedot ja varaukset Reino Kuivalaiselta: p. 0400 170 255 tai Vuonislifen Facebook -sivuilta.

Piknikretki Hiekkasaareen

Kolin satamasta pääsee kesäisin kätevästi Piknik -retkelle veneilemällä Hiekkasaareen. Metsähallituksen järjestämällä veneretkellä pääset tutustumaan paikalliseen saaristoon asiantunteva opas seuranasi.

Veneretkelle Hiekkasaareen lähdetään Kolin satamasta. Ankkurit nostetaan kesätorstaisin klo 14.00.

Hiekkasaaren Piknikille kannattaa varata reilusti omia eväitä. Paikan päällä on kaikki tarvittava leppoisan kesäpiknikin viettoon. Makkarat voi käristää tulentekopaikalla.

Hiekkasaaren rantahiekasta on mukava pulahtaa uimaan Pielisen kirkkaaseen veteen. Muista siis uimahousut!

Tärkeää:

 • Ennakkoilmoittautuminen: Kolin luontokeskus Ukkoon p. 020 639 5645
 • Kesto: noin 3 tuntia
 • Lähtöpaikka: Kolin satama (Google Maps karttalinkki)

Polttareihin sopiva aktiviteetti Kolilta vielä löytämättä?

Koskenlasku tarjoaa railakasta meininkiä koko seurueellesi

Ruunaan koskilla Lieksassa pääsette kokemaan unohtumattoman koskenlaskun joko perinteisellä puuveneellä, tai suurella kumilautalla.

Seurueiden on mahdollista pyytää koskenlaskupäivään myös lisäaktiviteettia: Ottakaa taukopaikalla joukkuekolmiottelu tai leikkimielinen sananselitysvisa.

Koskenlaskun päätteeksi voitte lähteä päästelemään höyryjä savusaunan lauteille (järjestetään lisämaksusta).

Koskenlaskuretki Ruunaan koskilla:

Sisältää:

 • Varusteet (liivit, kypärät, kumikengät)
 • Henkilövakuutukset
 • Ruokailun
 • Retkidiplomin jokaiselle osallistuneelle
 • Pituus: Puuveneellä 31km, kumiveneellä 9km. Kesto sopimuksen mukaan (2-4h)
 • Lisätiedot ja varaukset: p. 0500 366 033 / Koski-Jaakon nettisivuilta.

Etkö löytänyt etsimääsi aktiviteettia vielä tähän mennessä?

Älä huoli!

Haluamme varmistaa, että sinä ja seurueesi viihdytte Kolin matkallanne erinomaisesti – Tässä vielä tiivis kuvaus Kolin muista aktiviteeteista, joista jokin saattaa olla juuri sinulle se oikea:

Kuumailmapallolento

Rakastat upeita maisemia etkä pelkää korkeita paikkoja?

Hyvä!

Koli Activ Oy puhaltaa sinut talvisin Kolin taivaalle unohtumattomalle kuumailmapallolennolle. 

Matka kestää 3-4h ja kuumailmapallo lentää 100-1000 m korkeudessa. Tämän elämyksen voit kokea vain talvisin ja aina hyvällä säällä.

Mieletön lahjaidea vaikka pariskunnan merkkipäivään.

Luolaseikkailu

Opastettu luolaseikkailu on extreme -matkailijan valinta.

Pirukirkon läheisyydessä sijaitsevaan 280 -metrin lohkareluolaan kannattaa lähteä seikkailemaan Koli Activ Oy:n opastamana. Kokemus hakee vertaistaan!

Tällä matkalla pääset toden teolla hakemaan ahtaanpaikankammosi rajoja. Eteneminen tapahtuu useissa kohdissa kontaten tai jopa ryömien.

 • Vain yli 11 vuotta täyttäneille
 • Mukaan vaatteet jotka saavat likaantua (tai jopa rikkoontua)
 • Lisätiedot: Koli Activ Oy

Uimapatjavaellus

Jos haet Pielisen järvellä seilaamiseen sitä erikoisinta (ja kenties hauskinta) tapaa – lähde uimapatjaretkelle Koli Activ Oy:n opastamana.

Kolin satamasta lähtevä uimapatjavaellus on suunnattu ryhmille. Retki etenee saarihyppely -hengessä Pielisen saaristossa. Retkellä liikutaan vankoilla uimapatjoilla.

Kaikki uimapatjaseikkailut räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan. Hintaan vaikuttaa ryhmän koko ja haluttu reitti.

Kysy ryhmäkohtaista tarjousta sähköpostitse osoitteesta: koliactivesales@gmail.com

Tennis

Kolin paikalliset Jarkko Niemiset pääsevät tennis pelien makuun kahdessa paikassa:

Hattusaaren Rantamajoilla sekä Loma-Kolin Sporthallissa

Hattusaaren kivituhkapohjainen tenniskenttä sijaitsee Rantamajan vastaanoton viereisellä nurmialueella. Tätä karttalinkkiä klikkaamalla löydät paikalle.

Loma-Kolin Sporthallin tenniskenttä on sisäkenttä, jonka verkoille löydät tämän karttalinkin avulla.

Avantouinti

Kehoa ja mieltä rentouttava avantouinti onnistuu Kolin läheisyydessä Koli Freetimen rantasaunan löylyistä. Avanto on talvisin aina valaistu.

Voit varata saunan myös ennakkoon omalle porukallesi (p. 010 322 3040)

Osoite Valkealammen hyiseen veteen: Google Maps –kartta

Kotiseutumuseo

Kolin kotiseutumuseo avaa vierailleen Kolin historiaa tunnettujen taiteilijoiden silmin.

Kolin Ryynäsen pihapiirissä sijaitsevan museon vaihtuvat näyttelyt ansaitsevat lämpimän suosituksen. Museosta löydät esimerkiksi Ari Koistisen muistohuoneen kokelmineen, sekä Einar A. Saarelaisen vanhat valokuvat.

Näyttelyissä esitellyistä valokuvista on mahdollista ottaa kopiot matkamuistoksi.

Jooga

Koe täydellinen rentoutuminen – Jooga Kolin kallioilla eheyttää mielesi ja kehosi.

Kansallismaisema, Pielisen järveltä kantautuva tuulenvire kasvoillasi, kiireetön Joogahetki. Voiko näiden jälkeen stressata enää mistään?

Kolin Keidas tarjoaa Kolin matkailijoille monipuoliset Joogahetket ja -kurssit. Valitse itsellesi sopivin tästä valikoimasta:

 • Lempeä Hathajooga – sopii kaikille, rauhallinen ja aistikas
 • Saunajooga – uudenlainen elämys, hyödynnä saunan lämpö kehosi rentouttamiseen
 • Metsäjooga Kolin kallioilla – luonnon keskellä, hulppeassa maisemassa, raikkaassa ulkoilmassa
 • Shindo -venyttely – japanilainen rentoutustekniikka, sopii erityisesti kipeän selän kuntoutukseen
 • Lisätiedot ja yhteydenotto: Kolin Keitaan nettisivut

Seuraa Kolin hotellin ajankohtaisia Jooga -kursseja hotellin Facebook -sivuilta.

Mönkijäsafarit

Kesäisin Koli Activen talviset moottorikelkkasafarit muuttavat muotonsa Mönkkärisafareiksi.

Mönkijöitä ei voi vuokrata yksityiskäyttöön – mutta väliäkö sillä – lähde pitämään hauskaa opastetulle mönkijäsafarille vähintään viiden hengen porukalla.

Mönkijällä Kolin luontoon tutustuminen käy vauhdikkaasti ja turvallisesti – mönkijää on helppo ohjata ja saat oppailta kattavan perehdytyksen sekä ajovarusteet.

Ei muuta kuin kokeilemaan!

Tutustu loma-asuntoihin

Pielusrinne
alk. 180 
Lue lisää
Tunnelmatupa
alk. 110 
Lue lisää
Villa Porkka
alk. 200 
Lue lisää