Ruska – se kaunein ajankohta lähteä vaellusretkelle!

16.09.2019
ruska-koli

Syksyinen ruska maalaa luonnon upeilla väreillä. Usein kuulee, että ruska-aika on paras ajankohta lähteä retkille ja vaellusreiteille.

Tämä väittämä voi hyvinkin pitää paikkansa – värien loistossa tehty luontoretki voimaannuttaa juuri sopivasti ennen pimeäksi kääntyvän talven arkisia askareita.

Tämä tekstin luettuasi tiedät mistä ruska syntyy, ja mistä löydät parhaat paikat ruska -matkailuun Suomessa.

Kerromme myös, mistä löydät mihinkin aikaan parhaimman ruskahuipun. Näin voit suunnitella matkasi juuri värikkäimpään aikaan.

Mikä ruska?

Ruska on kuin luonnon oma taidenäyttely, jonka väripaletin valikoimassa ei ole penniä venytetty.

Ruska tarkoittaa lehtensä tiputtavien puiden ja kasvien syksyistä väriloistoa. Valon väheneminen ja ilmojen kylmeneminen aiheuttavat yhteyttämisen loppumisen, jonka seurauksena kasvien lehtivihreä alkaa hajoamaan.

Vihreän värin väistyessä esiin nousevat oranssinpunaiset ja keltaiset karotenoidit, eli luonnon pigmentit. Kylmenevät säät ja pitenevät yöt kertovat puulle ajan olevan oikea lopettaa kesällä edennyt kasvu, ja varastoida tärkeät ravinteet runkoon ja juuriin.

Ruskaa voidaan siis kutsua eräänlaiseksi kasvien talviunien esivalmisteluksi. Puissa esiintyvää ruskaa kutsutaan puuruskaksi, ja varvuissa sekä ruohonvartisissa maaruskaksi.

Mitä lämpimämpi kesä, sitä kirkkaampi ja värikkäämpi ruska. Mikäli kesä on erityisen kuiva, kellastuminen alkaa aikaisemmin, mutta ei ole niin kirkas. Ruskan alkamista ja väriloistoa piristävät myös alkusyksyn kylmät yöpakkaset.

Paras ruska-aika retkeilyyn

Paras aika tehdä syksyinen ruskaretki on sijainnista riippuen syys-lokakuun aikana. Ruska etenee pohjoisesta etelään noin 500 kilometriä muutamassa viikossa.

Pohjoisimmassa Lapissa ruskan huippu ajoittuu yleensä syyskuun toiselle viikolle.
Tähtäämällä vaelluspoluille Lappiin esimerkiksi 7.-15.9. välisenä aikana, saat todennäköisesti retkeillä kauneimpien värien keskellä. Ruskan loisto jatkuu huipun jälkeen taantuvana kuitenkin vielä noin 10 päivää. Tämän jälkeen puut pudottavat lehtensä ja vaipuvat talviunille.

Etelä-Lapin – eli Kuusamon ja Rovaniemen alueella – värikkäin ruska-aika koetaan 15.-20.9 tienoilla. Tällöin ruskaretkeä kannattaa harkita esimerkiksi Ruka -tunturin ympäristöön.

Oulun ja Kajaanin tason upein ruska-aika syttyy 15.-20.9 paikkeilla. Suosittelemme lämpimästi tekemään tämän alueen ruskaretken Rokuan kansallispuistoon. Noin tunnin ajomatkan päässä Oulusta etelään sijaitseva Rokua kätkee sisäänsä suuren polkuverkoston. Vaellusreitit (kuten kuuluisa Keisarinkierros) ovat ruskan aikaan häikäisevän kauniita.

Joensuu-Jyväskylä-Seinäjoki akselille ruska leviää syys-lokakuun vaihteessa. Ehdoton Itä-Suomen ruskavaelluskohde löytyy meille niin rakkaalta Kolilta. Suomen tunnetuimman kansallismaiseman näkeminen korkeilta vaaroilta ruskan huipentuessa jättää kokeneenkin ruskaretkelijän sanattomaksi. Katso Kolin vaellusreitit ja lähde unohtumattomalle retkelle aistimaan Kolin ruskatunnelmaa.

Etelä-Suomen paras ruska-aika nähdään vasta lokakuun puolella. Rannikoilla sijaitsevien kaupunkien ruskan huippu kestää meren lämmittävän vaikutuksen ansiosta yleensä hieman sisämaata pidempään.

Meiltä Etelä-Suomen ruskaretki -suosituksen saa Seitsemisen kansallispuisto Tampereen lähettyviltä.

Lapin ruska 2019

Kuten aiemmin kirjoitimme, paras Lappi ruska on valloillaan syyskuun toisella viikolla. Puut alkavat kellastumaan kuitenkin jo elokuun lopulla. Vaikka huippu todennäköisesti osuu syyskuun toiselle viikolle, on jo alkukuusta mukava ihailla, miten värinäyttely tanssahtelee öiden viiletessä soilta kohti tunturia.

Lapin tuntureille saapuu syksyisin matkailijoita ulkomaita myöten. Lapissa koivujen ruskaa pohjustaa upea maaruska, jollaista ei ole etelämpää helppo löytää. Lapin luonto on yksinkertaisesti vain niin kaunista – ettei ruskavaellukseen esimerkiksi Lemmenjoen kansallispuistossa tarvitse ainakaan allekirjoittanutta kovin kauaa suostutella.

Käy katsomassa Lapin syksyiset vaellusreitit tarkemmin täältä.


Tutustu loma-asuntoihin

Villa Porkka
alk. 200 
Lue lisää
Tunnelmatupa
alk. 105 
Lue lisää
Käränkkä
alk. 160 
Lue lisää