Koronan vaikutus Kolin matkailuun

25.03.2020
Koli-kevaalla

Tämä artikkeli on kirjoitettu 25.3.2020. Huomaathan, että tätä lukiessasi osa tiedoista saattaa olla jo vanhentunutta.

THL:n mukaan Kiinasta alkuvuonna 2020 alkunsa saanut koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia on levinnyt nopeasti ja maailmalla on todettu jo satoja tuhansia tartuntoja lähes 200 maassa.

Suomen hallitus on todennut, että Suomessakin vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Suomessa on todettu 24.3. mennessä yhteensä 792 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. (Lähde: THL.fi ajankohtaiset tilastot Koronviruksesta.)

On selvää, että Koronavirus on vaikuttanut ja tulee edelleen vaikuttamaan myös Itä-Suomeen ja Kolin alueelle.

Koli24 on pitänyt yhteyttä Kolin alueen yrityksiin ja selvittänyt, minkälaisia vaikutuksia epidemialla on Kolille erityisesti matkailun näkökulmasta.

Kokosimme alle tärkeimpiä ajankohtaisia asioita, jotka sinun tulisi tietää Koronaviruksen vaikutuksista Kolin alueella.

Pikalinkit: Rinteet suljettuHiihtolatujen kuntoRyynäsen aukioloSale Koli aukiolo Hotellin ja kylpylän tilannekatsausHarrastusmahdollisuudetMatkailuneuvonnan yhteystiedot

Kuten otsikko kertoo, valitettavasti Ukko-Kolin rinteiden laskettelukausi 2019-2020 päättyi sunnuntaina 22.3.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä kommentoi päätöstä seuraavasti: “Päätös sulkemisesta ennen kauden päättymistä tehtiin Covid-19 tilannearvion jälkeen ja halusimme reagoida muuttuneeseen tilanteeseen välittömästi.

Terveys ja yhteiskunnan turvallisuus menevät tällä hetkellä kaiken edelle. On vastuullista sulkea rinteet nyt. Kuuntelimme päätöksessä herkällä korvalla myös omistajiemme palautetta. Pahoittelemme ennenaikaista sulkemista ja siitä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa”.

Olemme samaa mieltä Juhan kanssa siitä, että rinteiden sulkeminen oli vastuullinen ja varmasti oikea ratkaisu.

Rinteiden sulkemisen johdosta myös Alamajan rinneravintola sekä maisemahissi ovat suljettu.

Viimeisimmän tiedon mukaan Kolin latujen kunnossapito on tällä hetkellä lopetettu. Ratkaisu perustuu Koronaviruksen sijaan kuitenkin pääosin sääoloihin.

Lumet sulavat vauhdilla ja tämän hetkisen arvion mukaan Kolilla ei pääsiäisenä hiihdetä.

Kolin matkailuneuvonta osasi kertoa 25.3 käymässämme keskustelussa, että hiihtoladut ovat juuri nyt ihan hyvässä kunnossa luisteluhiihtäjille.

Huoltotoimien pysähdyttyä perinteisen ladut ovat kuitenkin menneet huonoon kuntoon. Kannattaa siis ehkä jättää hiihtoreissu välistä, jos olit menossa pertsaa lykkimään.

Kolin Pub Ryynänen on 25.3. saadun tiedon mukaan edelleen avoinna.

Suomen hallitus kuitenkin ilmoitti 24.3. illalla pyrkivänsä saamaan läpi lakimuutoksen, jolla ravintolat voitaisiin määrätä sulkemaan ovensa toistaiseksi.

Ravintolat saisivat tästä huolimatta jatkaa ruoan myymistä kotiinkuljetuksella tai take away -periaatteella.

Emme tavoittaneet Pub Ryynästä kommentoimaan tilannetta, mutta uskomme vahvasti ravintolan jatkavan annosten myyntiä nouto- tai kotiinkuljetusperiaateella, vaikka paikan päällä syöminen kiellettäisiinkin.

Koli24 kannustaa ravintoloita toimimaan hallituksen suositusten mukaan ja kuluttajia tukemaan tiukassa tilanteessa olevia ravintola-alan yrittäjiä tekemällä aktiivisesti ruokatilauksia kotiinkuljetuksella tai noutona.

Kannattaa seurata Ryynäsen Facebook-sivuja seuraavien päivien ajan.

Kolin Sale on Koronaviruksesta huolimatta auki normaalisti:

maanantaina klo: 9–20
tiistai klo: 9–20
keskiviikko klo: 9–20
torstai klo: 9–20
perjantai klo: 9–21
lauantai klo: 9–21
sunnuntai klo: 9–18

Salen Facebook-sivuilla kerrottiin muun muassa seuraavaa: “Myymälöihin tulee joka päivä lisää tavaraa. Jotkin yksittäiset tuotteet voivat olla hetkellisesti loppu, mutta tällä hetkellä kuljetukset toimivat eikä tavaravirta katkea. Vaikka yksittäinen tuote olisi hetkellisesti loppu, kannattaa suhtautua asiaan maltilla. Hyllyjä täydennetään jatkuvasti, eikä tavaroiden hamstraukseen ole syytä”.

Koli-sale-korona-ohjeet
Kolin Salen muistutus asiakkailleen

Haluamme myös omasta puolestamme muistuttaa, että Kolin Sale on pieni kauppa, joka saattaa kärsiä hamstraamisesta isompia supermarketteja enemmän.

Kolin välittömässä läheisyydessä ei myöskään ole muita kauppoja.

Pidetäänhän siis yhdessä huolta toisistamme niin, että jätämme kauppareissuillamme muillekin elintarvikkeita kauppojen hyllyille?

Soitimme Kolin Sokos Hotellille 25.3. aamuna ja keskustelimme hotellin tämänhetkisestä tilanteesta.

Hotellin asiakasmäärät ovat laskeneet reilusti Koronaviruksen johdosta ja hotellin käytävillä on ollut varsin hiljaista. Useat varaukset ovat peruuntuneet matkustuskieltojen takia ja tämä näkyy voimakkaasti myös Kolin hotellilla.

Tällä hetkellä hotellin Grill it! ravintola on avoinna (myös ruokasalin osalta). Samaisen ravintolan tarjoama aamiainen on kuitenkin hotellin vastaanoton mukaan “typistetty ja se täytyy ottaa mukaan 26.3. alkaen”.

Hotellin vastaanotto kertoi hotellin seuraavan tilannetta tarkasti ja siirtävänsä ravintolassa ruokailun tarvittaessa take away -henkeen, mikäli se nähdään tarpeelliseksi.

Toistaiseksi hotelli on myös linjannut, että Kolin Relax Spa pysyy avoinna hotellin vieraille. Vastaanottovirkailijan mukaan kylpylässä on ollut hiljaista, eikä siellä ole käynyt kertaakaan yli kymmentä henkilö kerrallaan.

Kylpylän mahdolliseen sulkemiseen on kuitenkin varauduttu.

Kolin suurin ja suosituin elämys- ja aktivitettijärjestäjä Koli Activ julkaisi Facebook-sivuillaan muutama päivä sitten alla olevan päivityksen:

koli-active-koronavirus

Koli24 kannustaa ihmisiä ostamaan näitä lahjakortteja ja tukemaan siten yritystä, jonka ansiosta monen meidän loma Kolilla on ollut niin unohtumaton.

Muista elämysjärjestäjistä myös esimerkiksi Paimentupa on tiedotellut Facebook-sivuillaan Koronaviruksen vaikutuksista toimintaansa.

Paimentuvan henkilökunnan mukaan ratsastus- ja majoitustoiminta jatkuu normaalisti. Toiminnassa otetaan kuitenkin huomioon koronavirukseen liittyvät viranomaistohjeet ja -määräykset.

Yritys myös kertoi, millä keinoin turvallisuutta pyritään parantamaan:

• Käytä tervehtimiseen muita tapoja kuin kättely.
• Olemme rajanneet kaikki ryhmät mahdollisimman pieniksi. Ryhmäkoko on maksimissaan 6 hlö.
• Vältä kaikkea ylimääräistä oleskelua tallilla. Talli on avoinna ainoastaan ratsastajille ja henkilökunnalle.
• Henkilökunta satuloi hevoset valmiiksi. Hevoset joko talutetaan sinulle ulos, tai saat ohjeet, miten toimitaan, kun ratsastus alkaa.
• Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin ja ratsastajiin, jotka eivät kuulu sinun ryhmääsi.
• Kypärämyssyjen lainaus on toistaiseksi lopetettu. Kysy henkilökunnalta, jos tarvitset kuitenkin.
• Jos tunnet vähäisiäkin kuumetta, yskää tai flunssaoireita, älä tule Paimentuvalle. Suhtaudumme ymmärtäväisesti tunneilta pois jäämiseen.

Kolin Keidas teki kovan päätöksen Koronavirustilanteen johdosta ja tiedotti Facebook-sivuillaan seuraavaa:

kolin-keidas-koronaviruksen-tilannepaivitys

Arvostamme Kolin Keitaan ratkaisua suojella asiakkaitaan ja toivotamme yrittäjille voimia vaikeista ajoista selviämiseen.

Olemme varmoja, että asiakkaat löytävät tiensä takaisin Kolin keitaalle, kunhan Korona saadaan taltutettua.

Mikäli et löytänyt etsimääsi tästä artikkelista, voit olla yhteydessä Kolin matkailuneuvontaan.

Matkailuneuvonta palvelee puhelimitse numerossa: 045 138 7429

Neuvonta on auki maanantaista perjantaihin klo: 10.00-17.00

Lisätietoa Kolin tilanteesta löytyy myös www.koli.fi sivustolta.

Koli24 ylläpidon puolesta toivotamme kaikille lukijoillemme sekän Kolin alueen matkailutoimijoille voimia tähän poikkeukselliseen tilanteeseen.

Tällä hetkellä myrskyää, mutta myrskyillä on tapana laantua ja niiden jälkeen koittaa usein poutasää. Kolin kauneus ei katoa Koronaviruksen syövereihin – nähdään siis taas myöhemmin, kun tilanne on rauhoittunut.

Pitäkää toisistanne huolta!


Tutustu loma-asuntoihin

Käränkkä
alk. 160 
Lue lisää
Tunnelmatupa
alk. 110 
Lue lisää
Pielusrinne
alk. 180 
Lue lisää