Paateri ja Paaterin kirkko

Jos aikasi on kortilla, ja halut Kolin matkalta mukaasi ainakin yhden unohtumattoman kokemuksen, ota suunnaksi Paateri ja Paaterin kirkko.

Paateri on todella suosittu matkakohde. Parhaimmillaan toista tuhatta turistia vierailee päivittäin Paaterin kirkossa ja Eeva Ryynäsen ateljeessa. Paateriin on sisäänpääsymaksu, joka hoidetaan alueen Galleria -kahvilassa. Hinta sisältää aina kielitaitoisen opastuksen.

Vuonisjärven rannassa, noin 30 kilometriä Lieksan keskustasta sijaitseva Paateri pitää sisällään häkellyttävän kokonaisuuden. Paaterin pihapiirin muodostavat Eeva Ryynäsen entinen asuinrakennus ja taiteilijakoti, Ryynäsen ateljee, Paaterin Kirkko sekä Paaterin Galleria -kahvila.

Paaterin sijainnin kartalla löydät tätä linkkiä klikkaamalla.

Jos olet talvella liikenteessä, kokeile Paaterin kirkolle mennessäsi Kolin jäätie. Reitti on nopein Kolilta Vuonislahden puolelle.

Eeva Ryynänen

Eeva Ryynänen (1915-2001) oli kuvanveistäjä ja taiteilija, joka tunnettiin omalaatuisista taideteoksistaan. Puu oli materiaalina Eevan töissä vahvasti esillä. Paaterissa voit edelleen nähdä yli 500 Eevan veistämää puutyötä.

Eeva asui Paaterin kodissaan miehensä Paavon kanssa. Paateri oli alunperin maatila, ja suurin osa Eevan ja Paavon ajasta kului maatilan erinäisiä töitä tehdessä.

Eeva löi itsensä taiteilijana läpi vuonna 1934, kun hän pääsi sisään Suomen taideakatemia Ateneumiin. Työ jolla Eeva osallistui pääsykokeisiin, seisoo edelleen Paaterin pihassa. Veljekset Hiidenkivellä -veistos pysäyttää edelleen tarkkaan harkituilla yksityiskohdillaan.

Taiteilijana Eeva Ryynänen sai tunnustusta useaan kertaan uransa aikana. Vuoden 1944 debyyttinäyttelyn jälkeisinä vuosina hänet palkittiin muun muassa Pro Finland kunniamitalilla. Useita Eevan töitä on matkannut vaativien taiteen harrastajien mukana myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kirkko

Eeva Ryynäsen suurin ja kuuluisin teos on ehdottomasti vuonna 1991 valmistunut Paaterin upea kirkko. Persoonallisempaa kirkkoa saa hakemalla hakea.

Eevan kädenjälki näkyy kaikkialla. Penkit, ovet, pöydät ja lattia ovat kaikki Ryynäsen yksityiskohtaisesti suunnittelemia. Paaterin Kirkon ulkorakenteet on veistetty silloisista neuvostoliiton miltei 500 -vuotta vanhoista punahongista.

Tarinan mukaan Eevan mies Paavo ei seisoskellut työmaalla tyhjän panttina, vaan kunnostautui muun muassa ahkerana honkapuiden kantajana.

Paaterin Kirkon alttarina toimii suuri Karjalan kuusen juurakko. Kirkon lattia ei ole mitä tahansa parkettia – Eevan muotoilemat 10 cm paksuiset ja lakatut honkakiekot upotettuina betoniin saavat lattian muistuttamaan Eevan periksiantamattomasta luonteesta – jokainen yksityiskohta mietittiin loppuun saakka.

Eeva Ryynäsen ateljee

Paaterin reissulla kannattaa kirkkovierailun lisäksi varata reilusti aikaa entisen navetan, eli nykyisen ateljeen tarkasteluun. Eeva Ryynäsen luovuuden kehtona tunnettu ateljee pitää nykyään sisällään suuren määrän Eevan toinen toistaan upeampia töitä.

Veistosten lisäksi ateljeessa on kuvagalleria, jossa esitellään Eevan elämän eri vaiheita pitkän taiteilijanuran varrelta.

Aukioloajat:

Paateri on avoinna:

  • Kesäkausina klo 10.00-18.00
  • Koululaisten hiihtolomaviikoilla klo 10.00-16.00.
  • Talvikaudella Paateri avaa ovensa sopimuksen mukaan.
  • Kirkko on varattavissa yksityistilaisuuksiin, kuten häihin, ympäri vuoden.

Yhteystiedot:

  • Paaterin lipunmynnin tavoitat kesäkausina numerosta: 040 1044 055.
  • Talviaikaan neuvonta ja varaukset numerosta: 040 1044 151.
  • Kyselyt myös sähköpostilla osoitteeseen: museo@lieksa.fi
  • Sijainti: Paateri 21, 81560 Vuonisjärvi (karttalinkki)

Tutustu loma-asuntoihin

Käränkkä
alk. 160 
Lue lisää